Zorgverzekering 2021

Het jaar is weer bijna voorbij en dat betekent dat u weer voor de keuze staat of u al dan niet van zorgverzekering wil veranderen. Om u te helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze maken wij jaarlijks een overzicht van de beste verzekeraars op het gebied van chiropractie.

De meest opvallende wijziging voor aankomend jaar is de soms forse daling van de maximale dag- en jaarvergoeding. Onze koploper van 2020 (VVAA) valt hierdoor terug naar de derde plek. Ook bij CZ, OHRA en Zilveren Kruis is er gekort op de maximale vergoedingen, waardoor OHRA uit de top vijf verdwijnt. Gelukkig zijn er nog steeds een aantal verzekeraars die goed uit de bus komen waar het chiropractie betreft. Menzis en de hieraan gelieerde verzekeraars PMA en VNG zijn bijvoorbeeld een goede keuze.

Bij het vergelijken van de verschillende verzekeraars gaan we uit van 10 consulten chiropractie per jaar van €57 per keer. We houden rekening met de jaarlijkse extra premie, de eventuele eigen bijdrage per behandeling en de maximale jaarlijkse vergoeding.

Een verzekering die in onze vergelijking slecht scoort is niet rendabel en kost u onder de streep in principe meer dan wanneer u geen aanvullende verzekering zou nemen en de chiropractische behandelingen uit eigen zak zou betalen.

Let op: Indien u de aanvullende verzekering niet alleen voor chiropractie gebruikt, maar ook voor andere zorg die op basis van deze polis gedekt wordt, dan kunnen verzekeraars die bij ons slecht scoren voor u toch interessant zijn.

Meest gebruikte verzekeraars door patiënten Chiropro in 2020

 1. CZ, VGZ, Zilveren Kruis, Menzis, OHRA
 2. VNG, UMC, Univé, Amersfoortse
 3. ONVZ, IZA, Bewuzt en FBTO

Aangezien deze verzekeraars veelvuldig gebruikt worden door onze patiënten hebben wij ze nader voor u bekeken.

 • CZ biedt geen vergoeding meer in aanvullend pakket ‘basis’. De maximale vergoeding in pakket ‘Top’ en ‘Plus’ is met €100 verlaagd. Daarmee is alleen pakket ‘Plus’ nog rendabel.
 • OHRA, Zilveren Kruis en VVAA hebben de maximale dag- en jaarvergoeding verlaagd. Daarmee is alleen pakket ‘VVAA Plus’ nog rendabel.
 • ONVZ, PNO zorg en VVAA hadden alle een aparte vergoeding voor alternatieve beweegzorg, zoals chiropractie. In 2021 is deze vergoeding samengevoegd met de vergoeding voor andere alternatieve geneeswijzen. Indien u naast chiropractie dus gebruik maakt van bijvoorbeeld acupunctuur, dan kan dit nadelig voor u zijn wat vergoeding betreft. Overigens hanteren de meeste verzekeraars deze werkwijze.
 • ONVZ vergoedt chiropractie uit hetzelfde budget als de sportarts, osteopathie en manuele therapie. Indien u naast chiropractie dus gebruik maakt van deze zorg, dan kan dit nadelig voor u zijn wat vergoeding betreft.
 • Bewuzt en FBTO bieden geen vergoeding voor chiropractie.
Top 5 zorgverzekeraars chiropractici 2021
 • Bij 10 consulten chiropractie per jaar bent u bij al deze verzekeraars goedkoper uit met een aanvullende verzekering dan wanneer u ervoor kiest om de 10 consulten zelf te betalen. PMA (€149), Menzis en Aevitea (€130), IZA (€105), VVAA (€115), CZ 50+ (€155), ONVZ (€100), UMC, CZ en Univé (€80).
 • Deze vergelijking is met de grootste zorg opgesteld voor u, maar er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Kijkt u vooral ook zelf naar de verschillende voorwaarden en laat u informeren door de verzekeraar voordat u een keuze maakt.

Wist u dat:

 • u een verzekering tot en met 31 december 2020 kunt opzeggen en u vervolgens tot 31 januari 2021 de tijd heeft om een nieuwe af te sluiten?
 • chiropractie vergoed wordt door de aanvullende verzekering en er dus geen eigen risico geldt?
 • u een aanvullende verzekering kunt afsluiten bij elke gewenste verzekeraar, ongeacht waar u uw basisverzekering afneemt?
 • er vaak een toeslag in rekening wordt gebracht voor het betalen van uw premie per maand.

Wij hopen dat bovenstaande informatie u helpt bij het maken van uw keuze.