Behandeltechnieken

 

Chiropractoren staan vaak bekend om de specifieke correcties die ze uitvoeren. Deze correcties worden ook wel manipulaties genoemd en zijn slechts een van de vele behandeltechnieken waar een chiropractor gebruik van maakt. Hier vindt u een korte uitleg van de meest voorkomende technieken.

Chiropractische correctie (manipulatie)

Een veel gebruikte techniek is het handmatig corrigeren van gewrichten. Hierbij wordt door snelle specifieke druktechnieken de beweeglijkheid van een gewricht bevorderd. Vaak gaat een dergelijke correctie gepaard met het ontsnappen van gas uit het gewricht dat gecorrigeerd wordt. Dit kan een ‘knakkend’ geluid geven (vergelijkbaar met het bekende ‘knakken’ van iemands vingers) en is vrijwel altijd pijnloos. Een veel voorkomend misverstand is dus dat het de botten in het gewricht zijn die over elkaar heen bewegen.

Activator

Dit instrument biedt in bepaalde gevallen een alternatief voor de handmatige correctie techniek. Door het instrument doelgericht op het te corrigeren gewricht te plaatsen wordt met hoge snelheid een zeer lichte druk
uitgeoefend. De relatief lichte druk die zo kan worden uitgeoefend maakt deze vorm van correctie zeer geschikt voor de wat kleinere gewrichten zoals nek, voeten en handen. Ook kinderen en ouderen kunnen met dit instrument zeer goed behandeld worden.

Spiertechnieken

Deze technieken vinden hun oorsprong in de sport chiropractie, maar zijn in veel gevallen ook uitermate geschikt voor toepassing op reguliere patiënten. Kenmerkend voor deze technieken is dat ze zich richten op de spieren. Op verschillende manieren wordt ontspanning en verlenging van de betreffende spieren bevorderd. De behandeling is met name voor sporters vrij intensief, maar er kan ook erg snel resultaat geboekt worden.

Technieken voor kinderen

Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet behandeld met de gebruikelijke chiropractische correctie techniek (manipulatie). Voor patiënten in deze leeftijdscategorie zijn er speciale, zeer subtiele, correctie technieken beschikbaar. De druk die hierbij op het lichaam wordt uitgeoefend is niet groter dan de druk die een oogbal kan verdragen en zal nooit pijnlijk zijn voor het kind. Wij maken gebruik van technieken genaamd touch and hold, toggle enactivator. Deze zullen tijdens de behandeling eerst uitgelegd en voorgedaan zullen worden voordat deze toegepast worden.

Oefenprogramma’s

Met het juiste advies en de juiste oefeningen kan voorkomen worden dat klachten (snel) terugkomen. Bij Chiropro maken we bij het opstellen van uw persoonlijke oefenprogramma’s gebruik van de diensten van Physitrack ter ondersteuning.

Mobilisatie

Deze techniek wordt ook in de fysiotherapie regelmatig toegepast. De beweeglijkheid van de gewrichten wordt hierbij vergroot door ze op een rustige manier op te rekken. Deze techniek is bijvoorbeeld goed bruikbaar bij patiënten met acute klachten die gepaard gaan hevige pijn. Door de gewrichten eerst op deze wijze op te rekken wordt de weg vrij gemaakt voor het toepassen van de eventueel noodzakelijke dieper gaande behandeling.

Taping

Bij het medical taping concept worden een of meerdere van een elastische, katoenen tape aangebracht op de huid ter plaatse van de klachten. Eén van de belangrijkste effecten hiervan is pijndemping door het verminderen van de interne druk en het verbeteren van de circulatie. Ook de directe spanning op spieren en de beweging van gewrichten kan worden beïnvloed door deze tape op specifieke wijze aan te brengen. Over het algemeen wordt deze techniek gebruikt ter ondersteuning van de chiropractische manipulatie van gewrichten of behandeling van spieren. De tape is voorzien van een antiallergische lijm laag.

Goed om te weten:

  • De tape mag vijf dagen blijven zitten
  • U kunt er gewoon mee douchen
  • Bij een branderig gevoel of jeuk moet de tape verwijderd worden!
  • Verwijder de tape bij voorkeur niet onder de douche of als u net gesport heeft. Hoe warmer uw huid is, hoe beter de tape plakt!