Hoofdpijn

Oorzaken van hoofdpijn

Hoofdpijn is vaak erg complex en kent vele verschillende oorzaken. Deze kunnen gerelateerd zijn aan bloedvaten, het zenuwstelsel, spieren en gewrichten, maar ook hormonen, de vochthuishouding en stress kunnen een rol spelen. Zoals gezegd is het vaak een combinatie van meerdere factoren die uiteindelijk tot hoofdpijn leidt. Hierbij kan men denken aan onder anderen:

  • Verkeerde fysieke houding
  • Veel schermwerk
  • Tandenknarsen en kaakklemmen
  • Vochthuishouding (water, cafeïne)
  • Voeding (oude kaas, chocolade, smaakversterkers)
  • Hormonen
  • Eet- en slaappatroon

Symptomen van migraine

Migraine is een zeer heftige vorm van hoofdpijn. Vaak gaat migraine gepaard met visuele symptomen, zoals lichtflitsen of zwarte vlekken. Daarnaast kan uitstraling optreden, zoals tinteling in de armen of het gezicht. Ook uitvalsverschijnselen komen voor bij migraine. De pijn heeft een bonkend of stekend karakter en blijft gemiddeld 24 tot 48 uur aanwezig. Migraine kan voelbaar zijn in het hele hoofd of afwisselen tussen de linker- en rechterkant. De meest gangbare plekken zijn het voorhoofd, achter de ogen of bij de slapen. Licht en geluid zijn meestal moeilijk tot niet te verdragen.

Symptomen van cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn begint vaak in de nek ter plaatse van de wervels en trekt vervolgens naar het hoofd. De pijn kan een zeurend en trekkend karakter hebben. Meestal bouwt de pijn zich op gedurende dag en is deze na een goede nacht slaap weer verdwenen dan wel verminderd.

Symptomen van spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn kan aanvoelen als het dragen van een te strakke band om het hoofd. De pijn kan van korte of langere duur zijn en ontstaat vaak gedurende de dag. Bij spanningshoofdpijn voelt het alsof de spieren in het hoofd te kort zijn. Dit gaat gepaard met een zeurende pijn. Meestal gaat de hoofdpijn gepaard met ongemakken in de nek en schouder partij.

Hoofdpijn en chiropractie

De chiropractor zal proberen om samen met u de oorzaak of in de meeste gevallen oorzaken van de klachten te achterhalen. Naar aanleiding daarvan kan de chiropractor u adviseren over hoe u deze oorzaken en daarmee de hoofdpijn het beste weg kunt nemen.

Hoofdpijn vindt zijn oorsprong vaak in de nek doordat dit een zeer complex neurologisch gebied is. Pijnsignalen uit de nek kunnen door de hersenen verkeerd opgevat worden en zich voordoen als pijn in het hoofd. De chiropractor zal daarom allereerst de spieren en gewrichten in uw nek en schouderpartij nakijken. Daarnaast is het kaakgewricht een frequente veroorzaker van hoofdpijn.

Omdat in ons lichaam alles met elkaar in verbinding staat kunnen problemen in de lage rug of zelfs de benen en voeten indirect een oorzaak van hoofdpijn zijn. De chiropractor zal u dan ook altijd van top tot teen onderzoeken zodat eventuele oorzaken die bijdragen aan de klachten niet gemist kunnen worden.

Tips van de chiropractor

Langdurig gebruik van paracetamol kan uiteindelijk tot hoofdpijn leiden. Gebruik maximaal twee dagen achtereen paracetamol en daarna minimaal zeven dagen niets. Overleg langdurig medicijngebruik altijd met uw huisarts, zelf als de medicijnen onschuldig lijken.