Bekkenklachten

Bekkenklachten komen vooral voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen er mee te maken krijgen. Een zeurende intense pijn ter plaatse van de twee kuiltjes boven uw billen, pijn aan de liezen of bilspieren en zware benen zijn de meest herkenbare klachten. Tijdens de zwangerschap neemt de kans op bekkenklachten toe. U kunt met alle vormen van bekkenklachten bij de chiropractor terecht. In tegenstelling tot veel andere therapeuten beschikt de chiropractor over specifieke behandeltechnieken voor het bekken. Er kan onderscheid gemaakt worden in de volgende vormen van bekkenklachten:

  • Bekkeninstabiliteit
  • Bekkendysfunctie
  • SI-gewrichtspijn (pijn rondom de kuiltjes boven je billen)
  • Pijn aan bil- of heupspieren

Anatomie van het bekken

Het bekken is dat deel van uw lichaam dat aan de bovenkant begrenst wordt door uw lage rug en uw navel en aan de onderkant door uw bilnaad en uw schaambeen. In wezen is het bekken een soort ring bestaande uit botten, gewrichten en een groot aantal spieren en banden. Dit maakt het bekken tot een zeer complex gebied.

Oorzaken van bekkenklachten

Doordat het bekken zo’n complex gebied is kunnen bekkenklachten veel verschillende oorzaken hebben. De daadwerkelijke oorzaak is niet altijd meteen duidelijk en de chiropractor zal tijdens het eerste consult dan ook uitgebreid onderzoek doen teneinde de precieze oorzaak van uw klachten te achterhalen.

Een veel voorkomende oorzaak van bekkenklachten is irritatie aan de SI-gewrichten, ter plaatse van de twee kuiltjes op uw rug vlak boven de billen. De SI-gewrichten vormen de overgang tussen de heupbeenderen en het heiligbeen. Als de spieren en banden die deze SI-gewrichten stabiliseren geïrriteerd raken door bijvoorbeeld een verkeerd beweegpatroon van het aangrenzende heupbeen of het heiligbeen dan kan dit voor pijnklachten zorgen.

Symptomen van bekkenklachten

Bekkenklachten gaan over het algemeen gepaard met een zeurende pijn. Daarnaast kunnen bekkenklachten zorgen voor een stekende pijn tijdens bewegingen als omdraaien in bed, opstaan vanuit een zittende of liggende houding of traplopen.

De bilspier (musculus gluteus) en heupspier (musculus piriformis) spelen vaak een rol bij bekkenklachten en kunnen zorgen voor uitstraling van de pijn naar uw benen, soms vergezeld van tintelingen. Ook kunnen uw benen zwaar en moe aanvoelen. Vaak concentreert de pijn zich aan één zijde van het bekken. Het schaambeen, de lage rug, de liezen en het stuitje kunnen extreem gevoelig zijn evenals aan het bekken grenzende gebieden, zoals de ribben.

Zwangerschap en het bekken

Uw bekken is een mandje voor uw ongeboren kindje.

Tijdens de zwangerschap groeit uw ongeboren kindje in de baarmoeder. De baarmoeder wordt omringd door de gewrichten, spieren en banden van het bekken en de lage rug. Zo wordt een natuurlijk mandje gevormd waar uw ongeboren kindje veilig in kan liggen, bewegen en groeien. Bekkenklachten of lage rugklachten kunnen leiden tot spanningen in delen van dit mandje. Dit kan zich uiten in pijnklachten in de lage rug, het bekken, de liezen, de ribben, de banden en de benen. Het wordt dan moeilijker om te bewegen, zowel voor u als voor uw ongeboren kindje. Als de beweegruimte voor uw ongeboren kindje in de baarmoeder wordt beperkt dan kan dit bijvoorbeeld leiden tot een voorkeurshouding na de geboorte.

Chiropractie en bekkenklachten

Doordat de chiropractor beschikt over specifieke behandeltechnieken voor het bekken is deze bij uitstek geschikt om u te behandelen in het geval van bekkenklachten. De chiropractor onderzoekt niet alleen het complexe bekkengebied, maar kijkt tegelijkertijd naar uw hele beweegketen. Een verkeerde stand van uw voeten of slijtage aan de heupen bijvoorbeeld kan uiteindelijk zorgen voor problemen in het bekken.

Ook zullen we samen met u proberen te achterhalen welke activiteiten in uw dagelijkse leven de pijnklachten veroorzaken of in stand houden en u op basis daarvan houdingsadvies geven of oefeningen adviseren. De chiropractor werkt waar nodig samen met de bekkenfysiotherapeut of ceasar therapeut. Deze therapieën vullen de chiropractische behandeling in bepaalde gevallen namelijk goed aan.

Tips van de chiropractor

U kunt bekkenklachten vaak voorkomen door voldoende te bewegen en te letten op uw houding in het dagelijks leven:

  • Rechtop zitten in plaats van onderuit gezakt
  • Zit niet met de benen over elkaar en kruis uw enkels onder de stoel
  • Vermijdt lange autoritten of zorg voor voldoende pauzes
  • Rust liggend op uw zij en niet op uw rug of buik
  • Adem diep in vanuit uw onderbuik.