Borstvoedingsproblemen

Iedere aanstaande ouder heeft het al eens gehoord: “Borstvoeding is het beste voor uw pasgeboren kindje”. Deze natuurlijke voeding heeft namelijk belangrijke gezondheidsvoordelen voor zowel u als uw pasgeboren kindje. Daarnaast ervaren veel moeders het geven van borstvoeding als een mooi, intiem moment tussen moeder en kind. Helaas gaat het geven van borstvoeding niet altijd even makkelijk en in dat geval kan het tot veel frustratie leiden.

Als moeder denk je al snel dat het aan jou ligt. Vaak is niks minder waar!

Met de hulp van een lactatiekundige kunnen borstvoedingsproblemen vaak snel opgelost worden. Als de lactatiekundige echter geen uitkomst biedt dan is de kans groot dat de oorzaak van de borstvoedingsproblemen gezocht moet worden in de zuigtechniek van het kindje. Spanningen in spiertjes en pijnlijke of vastzittende gewrichtjes maken het soms voor uw kindje simpelweg onmogelijk om goed aan de borst te drinken.

Borstvoeding, hoe werkt dat bij uw kindje?

Het keel, neus en oor systeem van een pasgeborene is ontwikkeld om te kunnen zuigen tijdens het geven van borstvoeding. Effectief zuigen en daadwerkelijk melk in de mond krijgen vergt echter wel de nodige samenwerking tussen de verschillende spiertjes en gewrichtjes. Het kaakgewricht is bijvoorbeeld via spieren verbonden met de bovenste nekwervels en de spieren van het strottenhoofd zijn met het sleutelbeen en de tong. Deze spiertjes en gewrichtjes worden aangestuurd door de zenuwen die uit het nekje en schedeltje komen. Alleen als alle betrokken spieren, gewrichten en zenuwen goed met elkaar kunnen samenwerken kan het geven van borstvoeding slagen. Niet zo gek dat het dus niet altijd goed gaat!

Mogelijke oorzaken van borstvoedingsproblemen

Tijdens de zwangerschap of de bevalling kunnen er spanningen ontstaan in de spiertjes en kunnen gewrichtjes pijnlijk gaan aanvoelen of zelfs vast gaan zitten (zie voorkeurshouding). Dit kan leiden tot problemen tijdens het geven van borstvoeding, de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Snelle of juist erg lange bevalling;
  • Druk op de buik tijdens de uitdrijving (fundus expressie);
  • Moeilijkheden bij de geboorte van de schoudertjes (schouder dystocie);
  • Kunstgrepen als de vacuümpomp, tang of een keizersnede;
  • Het wegpuffen van persweeën;
  • Gebrek aan bewegingsruimte in de baarmoeder;
  • Afwijkende presentatie als stuitligging of sterrenkijkertje;

Tijdens een snelle bevalling kunnen de nekspieren bijvoorbeeld verkrampen. Uw kindje vindt het dan niet prettig om de nek in de juiste positie voor borstvoeding te draaien of in die positie gehouden te worden. Oponthoud tijdens de geboorte van de schoudertjes kan zorgen voor problemen met het strottenhoofd en zo het slikken bemoeilijken. Een lange uitdrijving zorgt voor veel druk op het kaakje met als mogelijk gevolg klemmen van of bijten op uw tepel en het voor in de mond houden van de tepel. Dit is niet alleen zeer onprettig voor u, maar ook uitermate vermoeiend voor uw kindje (met snel loslaten als gevolg).

Symptomen van borstvoedingsproblemen

Borstvoedingsproblemen zijn vaak eenvoudig te herkennen. Mocht u echter twijfelen dan kunt u onder andere letten op:

  • Pijn tijdens voeden;
  • Klakkende geluiden of slecht vacuüm maken;
  • Klemmen of bijten;
  • De tepel voor in de mond houden of snel loslaten;
  • In slaap vallen tijdens het voeden;
  • Onrust aan de borst.

Borstvoedingsproblemen en chiropractie

Als u problemen ondervindt met het geven van borstvoeding is het belangrijk om snel te handelen. U kunt dan ook al vanaf dag één na de geboorte bij ons terecht.

Tijdens het eerste bezoek worden de specifieke klachten, de zwangerschap, de bevalling alsmede de algehele gezondheid en de ontwikkeling van uw kindje besproken. Vervolgens wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Baby’s worden over het algemeen op de schoot van de ouder onderzocht en behandeld. Het ouder-kind contact is namelijk bevorderlijk voor de rust van zowel het kind als de ouder.

De chiropractische behandeling bestaat uit speciaal aangepaste, lichte en pijnvrije technieken. Vaak is een lichte druk met de vinger bijvoorbeeld al voldoende om de spiertjes en gewrichtjes te corrigeren. Het gaat hierbij om een druk die men op de oogbal kan verdragen. De behandeling is er op gericht om de beweeglijkheid en functie van de gewrichtjes, spiertjes en zenuwen die betrokken zijn bij het proces van borstvoeding te verbeteren. Waar nodig werken wij samen met het consultatiebureau en lactatiekundigen.

Tips van de chiropractor

Borstvoeding geven is gezond voor u en uw baby en hoort leuk te zijn. Lukt het niet meteen? Laat het geen frustratie worden! De lactatiekundige en de chiropractor kunnen u al vanaf de eerste levensdag van uw kindje helpen.

Publicatie door Annique Holleman – Chiropractic management of breast feeding difficulties : a case report.

Nog geen Adobe Acrobat reader? Download deze dan hier!