Been- en heupklachten

Oorzaken van been- en heupklachten

De meest voorkomende oorzaken van pijn in het been liggen vaak niet in het been zelf, maar zijn afkomstig uit de lage rug of de heupen. De knie wordt daarom ook wel de boksbal van het been genoemd omdat de knie vaak meedeelt in de problemen met de lage rug, de heupen of vanaf de andere kant de enkel. Het is dan ook extra relevant om bij klachten aan het been het gehele bewegingsstelsel de beschouwen en niet alleen de locatie van de klacht.

Symptomen van been- en heupklachten

Been- en heupklachten komen voor in de meest uiteenlopende varianten. Tijdens het eerste bezoek stellen we uitgebreid vragen om een goed beeld te krijgen van de pijn die u ervaart, de locatie(s) van de pijn en welke bewegingen de pijn verminderen of juist verergeren.

Vaak is de pijn in het been erg lokaal maar kan het toch erg lastig zijn om aan te duiden welke beweging de pijn precies veroorzaakt. Bij knieklachten is traplopen, versnellen of vertragen en draaien om de eigen as vaak erg pijnlijk. Bij lies- en heupklachten hebben mensen regelmatig last van opstartproblemen en is het pijnlijk om in kleermakerszit te zitten of bijvoorbeeld een bal weg te trappen. Klachten aan de lies en hamstring zijn veel voorkomende sportblessure die vaak gerelateerd zijn aan aandoeningen van de lage rug.

Veel uitstralingspijn vindt een weg naar de benen. Goede voorbeelden hiervan zijn een hernia, ischias of de bilspieren. De pijn kan vergezeld gaan van klachten als tintelingen, doofheid, scherpe zenuwpijn, zwaar aanvoelende benen of vermoeide benen.

Tips van de chiropractor

Lees het volgende artikel ”Hernia” om meer te begrijpen over problemen in de rug pijn in het been kunnen veroorzaken.

Nog geen Adobe Acrobat reader? Download deze dan hier!