Diastase

Tijdens de zwangerschap krijgt het lichaam te maken met hormonen die er onder andere voor zorgen dat de banden en pezen rondom het bekken flexibeler worden om ruimte te creëren voor je groeiende kindje. Zo rekt ook de peesplaat (Linea Alba) die de rechte buikspieren met elkaar verbindt in de buikwand op. Dit wordt een diastase genoemd. Heel natuurlijk en zeer functioneel tijdens de zwangerschap.  

Diastase - oprekken van peesplaat tussen rechte buikspieren

Alhoewel diastase tijdens een zwangerschap dus normaal is, kan het de onderliggende oorzaak zijn van:

Na de zwangerschap herstelt het lichaam zich en zal de peesplaat zijn oorspronkelijke positie, afmeting en stijfheid weer willen aannemen. De mate waarin dit ook daadwerkelijk gebeurt afhankelijk van factoren als erfelijkheid, voeding, slaap en stress, maar ook fysieke inspanning speelt hierbij een rol. Spieren, botten en pezen die inspanning moeten leveren, bijvoorbeeld door te sporten of het doen van oefeningen, herstellen vele malen sneller en beter.

De fysieke veranderingen die plaatsvinden tijdens een zwangerschap moeten echt gezien worden als een forse blessure. Aan het herstel hiervan moet dan ook gericht aandacht worden besteed, net al bij andere blessures. Herstel van het bindweefsel heeft echter op zijn minst 6 maanden tijd nodig. Je zult dus energie moeten stoppen in je herstel om dit te optimaliseren.

Na 6 weken hersteld van je zwangerschap? Nee, dan begint de revalidatie pas. Bindweefsel heeft minstens 6 maanden nodig om volledig te herstellen!

Annique Holleman, chiropractor

Behandeling van diastase

Een diastase en de daarmee samenhangende klachten kunnen, net als de meeste andere postpartum klachten, met de juiste begeleiding veelal verholpen worden. Als je na de zwangerschap, zonder gerichte revalidatie, je oude beweegpatronen weer oppakt kan dit tot klachten leiden. Het is dan ook aan te raden om een postpartum traject te volgen alvorens oude sportactiviteiten weer op te pakken of het lichaam anderszins zwaar te belasten. Tijdens zo’n traject zijn er een aantal zaken waar aandacht aan besteed wordt:

  • ademhalingspatroon
  • bekkenbodemspieren
  • houding tijdens bewegen
  • core-stabiliteit

Bij chiropractiepraktijk Chiropro zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van post-partum klachten. We bieden specifieke revalidatie begeleiding aan en maken waar nodig gebruik van aangepaste behandeltechnieken. Hiermee brengen we de spieren en banden in het bekken weer in balans en zorgen we er samen voor dat uw dagelijkse activiteiten weer zo snel mogelijk pijnvrij kunt uitvoeren en weer lekker kunt gaan sporten.

Echografie en diastase

Met behulp van een echo van de buikwand kunnen we de grootte van de diastase niet alleen meten, maar ook nauwkeurig in beeld brengen hoe de core-stabiliteit hersteld kan worden.