Schouderklachten

Schouderklachten kunnen vele oorzaken hebben en zich op zeer verschillende manieren uiten. Behalve schouderpijn kunt u bijvoorbeeld ook pijn in de nek en bovenrug ervaren. Annique Holleman heeft dankzij haar werk met het Nederlands Paralympisch zwemteam veel te maken met schouderklachten en heeft hier dus veel ervaring mee. Een aantal bekende aandoeningen die pijn in de schouder veroorzaken zijn:
  • Slijmbeursontsteking
  • Subacromiaal pijnsyndroom
  • Rotator cuff syndroom
  • Sportblessure
  • Overbelasting
  • Artrose
  • Scoliose

Oorzaken van schouderklachten

Het schoudergewricht is een kwetsbaar gewricht waarin weinig fysieke ruimte voor speling is. Alle spieren die dit gewricht stabiliseren lopen erg dicht langs elkaar. Ook lopen er spieren door het schoudergewricht en over de slijmbeurs heen. U kunt zich voorstellen hoe makkelijk er daardoor iets mis kan gaan met dit gewricht. Daarbij heeft de anatomische opbouw van het schoudergewricht tot gevolg dat de irritatie van één enkele spier in het gewricht direct invloed heeft op het gehele schoudergewricht.

De meeste schouderklachten vinden hun oorsprong in overbelasting, veroorzaakt doordat één beweging vaak wordt herhaald. Het gaat hierbij vooral om bewegingen die gemaakt worden boven schouderhoogte, zoals schoonmaken en schilderen. Door de complexe opbouw van het schoudergewricht wordt het zeer sterk beïnvloed door de directe omgeving. Dit betekend dat bijvoorbeeld stijfheid in de boven rug al snel kan resulteren in schouderklachten.

Symptomen van schouderklachten

Schouderpijn komt voor in de meest uiteenlopende varianten. Tijdens het eerste bezoek stellen we uitgebreid vragen om een goed beeld te krijgen van de pijn die u ervaart, de locatie(s) van de pijn en welke bewegingen de pijn verminderen of juist verergeren.

Als u pijn ervaart in uw schouder dan zijn er een aantal bewegingen die deze pijn kunnen verergeren. Het gaat hierbij meestal om het naar binnen draaien van de arm zoals bijvoorbeeld bij het aantrekken van uw jas. Bewegingen die boven schouderhoogte uitgevoerd moeten worden kunnen ook erg gevoelig zijn. Het slapen op de schouder is vaak erg oncomfortabel wat voor een slechte nachtrust kan zorgen.

De pijn heeft vaak een scherp en stekend karakter tijdens het bewegen en een zeurend karakter als u de schouder laat rusten. Door uitstraling vanuit de betrokken schouderspier kan het voorkomen dat uw hele bovenarm pijnlijk aanvoelt.

Tips van de chiropractor

Bij schouderklachten is het erg belangrijk dat u er op tijd bij bent! Door de kwetsbare opbouw van dit gewricht kan beginnende schouderpijn namelijk binnen de kortste keren resulteren in bijvoorbeeld een slijmbeurs ontsteking. Wij adviseren u dan ook om zodra u schouderpijn ervaart direct contact met ons op te nemen.

.