Nekpijn

Er zijn verschillende aandoeningen die kunnen leiden tot nekpijn of gerelateerd zijn aan de nek zonder dat u direct pijn in het nekgebied hoeft te ervaren:

  • Whiplash
  • Hoofdpijn
  • Kaakproblemen
  • Artrose
  • Torticollis/stijve nek
  • Tintelingen/doofheid in de arm(en) of hand(en)

Oorzaken van nekpijn

Nekpijn is vaak een complexe klacht en kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Een slechte lichamelijke houding, trauma (zoals een auto ongeluk) en slijtage zijn slechts enkele voorbeelden. Mensen brengen bijvoorbeeld het hoofd vaak dichter bij het beeldscherm als ze achter de computer zitten in plaats van hun beeldscherm dichter bij te zetten en correct in te stellen. Hierdoor komt er veel druk te staan op de hoge nekwervels. Bij een auto ongeluk maakt de nek een beweging waardoor banden en gewrichten worden opgerekt aan voor of achterzijde. Dit kan in eerste instantie zorgen voor nekklachten, maar daarnaast ook voor pijn in armen, borst of hoofd.

Symptomen van nekpijn

Pijn in de nek is vaak zeurend, trekkend en gaat gepaard met een gevoel van stijfheid. Bij acute klachten zoals bij torticollis kan er ook spraken zijn van zeer scherpe pijn. Omkijken, een boek lezen, lang in dezelfde houding zitten en computeren zijn dan vaak niet u favoriete bezigheid.

Door de complexiteit van de nek kunnen problemen in de nek klachten geven in andere gebieden. Hoofdpijn is hier een voorbeeld van, de spieren die bijvoorbeeld aan de basis van de schedel hechten stralen uit naar het achterhoofd en naar de zijkanten van uw hoofd. Ook hebben veel mensen last van tintelingen of doofheid in arm(en) of hand(en).

Tips van de chiropractor

Het artikel ”Slapen doe je zo! Let op je slaaphouding en voorkom klachten.” bevat nuttige informatie over nekklachten als gevolgd van uw nachtrust.

Nog geen Adobe Acrobat reader? Download deze dan hier!