Rugklachten

Bovenrugpijn

Doordat we tegenwoordig steeds meer tijd zittend, vaak in slechte houdingen, doorbrengen en minder in beweging zijn komen pijnklachten in de bovenrug steeds meer voor. Door een slechte houding achter ons bureau of in de auto kunnen spieren en gewrichten hier gaan verkrampen. Ook overbasting door het vaak herhalen van eenzelfde beweging zoals we doen bij schoonmaken, sporten of muizen kan een onderliggende oorzaak van bovenrugpijn zijn. Bovenrugpijn kan uiteindelijk zorgen voor hoofdpijnklachten of uitstralingspijnen naar de armen. 

Verschillende aandoeningen gerelateerd aan bovenrugpijn worden verder besproken in het menu aan uw linker zijde:
 • Schouderklachten
 • Artrose en slijtage
 • Sportblessures
 • RSI- / CANS-klachten
 • Scoliose
 • Astma / hyperventilatie

Oorzaken van bovenrugpijn

De meeste voorkomende oorzaak van pijn in de bovenrug is een slechte lichamelijke houding. Dit kan bijvoorbeeld uw zithouding zijn of uw houding tijdens het lopen. Bij tieners kan de slechte houding veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het dragen van een erg zware schooltas of zelfs onzekerheid. Andere mogelijke oorzaken zijn een scoliose, weinig lichaamsbeweging, een grote boezem, slijtage en artrose in de nek of het schouder gewricht en astma of hyperventilatie.

Symptomen van bovenrugpijn

Bovenrugpijn komt voor in de meest uiteenlopende varianten. Tijdens het eerste bezoek stellen we uitgebreid vragen om een goed beeld te krijgen van de pijn die u ervaart, de locatie(s) van de pijn en welke bewegingen de pijn verminderen of juist verergeren. Mensen ervaren vaak een branderige en zeurende pijn tussen de schouderbladen of te plaatse van de overgang van nek naar bovenrug. Deze pijn kan al dan niet uitstralen naar de (boven)armen in de vorm van zenuwpijn, tintelingen of doofheid.

Lage rugpijn

Lage rugpijn komt in verschillende vormen voor:
 • Hernia en ischias
 • Spit
 • Artrose en slijtage
 • Bekkeninstabiliteit
 • SI-gewrichtklachten
 • Scoliose
Met al deze klachten kunt u bij de chiropractor terecht. De chiropractor is expert op het gebied van de wervelkolom en een chiropractische behandeling is bewezen zeer effectief te zijn voor lage rugpijn en daaraan gerelateerde klachten.

Oorzaken van lage rugpijn

Lage rugklachten kunnen legio verschillende oorzaken hebben. Een aantal van de meest voorkomende zijn zwaar lichamelijk werk, artrose, zwakke buikspieren, een slechte lichamelijke houding, te weinig lichaamsbeweging, een zwangerschap, overgewicht, een aangeboren afwijkingen en een trauma. Vaak is het een combinatie van een aantal van deze oorzaken die uiteindelijk leidt tot klachten.

Symptomen van lage rugpijn

Lage rugpijn komt voor in de meest uiteenlopende varianten. Tijdens het eerste bezoek stellen we uitgebreid vragen om een goed beeld te krijgen van de pijn die u ervaart, de locatie(s) van de pijn en welke bewegingen de pijn verminderen of juist verergeren. Als u rugpijn heeft kunnen voorover buigen, slenteren of opstaan van een stoel of bank bijvoorbeeld erg pijnlijk zijn. Daarnaast kan rugpijn gepaard gaan met uitstralingspijn in de benen. Dit kunt u ervaren als een zenuwpijn, tintelingen of doofheid. Deze uitstralingspijn is vaak afkomstig van de spieren of zenuwen in de lage rug.

Tips van de chiropractor

Kijk op www.mijnoefening.nl voor oefeningen voor uw rugpijn.