Baby’s en kinderen

Tijdens de geboorte, de groei en de ontwikkeling kunnen er problemen ontstaan in spieren, gewrichten en zenuwen die uiteindelijk wellicht leiden tot klachten. Chiropractie is een zeer veilige en vaak ook uiterst effectieve manier om deze problemen bij kinderen te behandelen. Het lichaam van een kind kan echter niet zomaar gezien worden als een kleinere versie van het volwassenen lichaam. Daarom zijn er voor deze groep aangepaste onderzoeksmethoden en lichte, pijnvrije behandeltechnieken.

U kunt bij de chiropractor terecht met onder andere de volgende klachten:

 • Voorkeurshouding
 • Borstvoedingsproblemen
 • HCFS (voorheen KISS)
 • Afgeplat hoofdje (plagiocephaly)
 • Overstrekken
 • Ontroostbaar / Onrust / Huilbaby
 • Moeite met gym- of zwemles.
 • Motorische problemen
 • Scoliose
 • Hoofdpijn
 • Slecht slapen
 • Rug- en nekpijn

Bovenstaande problemen kunnen natuurlijk ook een oorzaak hebben die niet gerelateerd is aan spieren gewrichten en zenuwen. Daarom bepaalt de chiropractor aan de hand van een uitgebreid vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek eerst of een chiropractische behandeling zinvol is of dat het nodig is om uw kind door te verwijzen. Wij geloven er niet in dat een kind huilt zonder reden en zullen altijd proberen een oplossing te vinden.

Oorzaken van klachten bij baby’s en kinderen

Pasgeborenen

Een kind heeft met veel fysieke stress te maken gedurende de groei. Zo is de wervelkolom al in de baarmoeder onderhevig aan stress, omdat deze gedwongen wordt om een bepaalde houding aan te nemen. Veel ouders weten dat foetale houdingen (zoals stuit- of dwarsligging) problemen kunnen veroorzaken tijdens de bevalling. Wat vaak minder bekend is, is dat zulke houdingen ook invloed hebben op het bewegingsstelsel van de foetus. Tijdens de bevalling wordt er een druk uitgeoefend op het lichaam van de baby van maar liefst 30 kilogram per perswee. U kunt zich voorstellen dat dit voor problemen kan zorgen na de bevalling. Een bevalling met tang- of vacuümverlossing, een opgewekte bevalling of een (spoed)keizersnede vergroot de kans op deze problemen. Deze problemen kunnen onder andere leiden tot een voorkeurshouding.

Het opgroeiend kind

Ook tijdens de verdere groei van een kind ondervindt het aantoonbaar veel fysieke stress. Als peuters beginnen met kruipen en lopen gaat dit vaak gepaard met de nodige valpartijen en ongelukjes. Naarmate het kind ouder wordt krijgt het te maken met contactsporten en andere fysieke hobby’s. Schoolgaande kinderen zitten vaak veel op slecht aangepaste stoelen en in een verkeerde houding en tillen dagelijks vaak zware schooltassen.

Het lichaam past zich aan deze fysieke stress aan om er zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan. Dit kan echter klachten tot gevolg hebben. Het is belangrijk om deze klachten in een vroeg stadium met specifieke correcties te verhelpen, zodat het kind zich op een normale manier kan blijven ontwikkelen. De kans is dan het grootst dat klachten op latere leeftijd uitblijven.

Symptomen van klachten bij baby’s en kinderen

Klachten bij baby’s en kinderen uiten zich niet altijd in rechtstreekse pijn in het aangedane gebied. Bij erg jonge baby’s bijvoorbeeld is een veel voorkomende uiting onrust en ontroostbaarheid. Bij dreumesen in een motorische achterstand, een slecht slaap- of eetpatroon en snel geïrriteerd zijn. Kleuters kunnen klagen over hoofd- en buikpijn of afwijkend gedrag vertonen, zoals extra druk zijn of juist erg moe. De chiropractor probeert uit te zoeken wat de precieze oorzaak is van de klachten.

Het chiropractisch onderzoek bij baby’s en kinderen

Het vraaggesprek is uiteraard afgestemd op de leeftijd van het kind. Tot de leeftijd van 16 jaar dient er in alle gevallen een ouder of verzorger bij aanwezig te zijn. Tijdens het eerste bezoek worden de specifieke klachten, de zwangerschap en bevalling indien van toepassing, de algehele gezondheid en ontwikkeling van het kind en eventuele trauma’s (blessures) besproken.

Vervolgens wordt er op een speelse wijze een lichamelijk onderzoek gedaan. Door middel van een aantal leuke opdrachten en testen, afgestemd op de leeftijd van het kind, worden neurologische, orthopedische en chiropractische onderzoeken gedaan. Onze ervaring is dat kinderen het vaak erg leuk vinden en bij thuiskomst vaak zelf ‘chiropractortje’ willen spelen. Baby’s worden over het algemeen op de schoot van de ouder onderzocht en behandeld. Het ouder-kind contact is namelijk bevorderlijk voor de rust van zowel het kind als de ouder.

Chiropractische behandeling van baby’s en kinderen

De behandeling bestaat uit speciaal aangepaste, lichte en pijnvrije behandeltechnieken afgestemd op de leeftijd van het kind. Vaak is een lichte druk met de vinger bijvoorbeeld al voldoende om de spiertjes of gewrichtjes te corrigeren. Doordat de druk (die vergelijkbaar is met een druk zou men op de oogbal kan verdragen) dusdanig licht is vormt een erg jonge leeftijd geen belemmering. De botten van baby’s en kinderen zijn zachter dan die van volwassenen, maar de behandeltechnieken navenant.

Chiropractisch behandelplan voor baby’s en kinderen

Kinderen herstellen over het algemeen sneller dan volwassenen en de behandelfrequentie ligt vaak lager dan bij volwassenen. Dit is echter sterk afhankelijk van de specifieke klachten en varieert van patiënt tot patiënt. De chiropractor zal in samenspraak met u een passend persoonlijk behandelplan voorstellen voor uw kind.

Mogelijk reactie op de chiropractische behandeling

Een baby heeft in principe geen last van een chiropractische behandeling. Het kan echter voorkomen dat het kind tijdens de behandeling huilt door een zekere mate van gevoeligheid die verband houdt met de te onderzoeken klachten.

Tips van de chiropractor

Annique heeft een artikel gepubliceerd met de titel ”Ook met uw kind kunt u terecht bij de chiropractor”. Hierin staan onder andere een aantal persoonlijke ervaringen van ouders.

Nog geen Adobe Acrobat reader? Download deze dan hier!