Hernia en ischias

De termen hernia en ischias worden vaak ten onrechte door elkaar gebruikt. Dit is begrijpelijk aangezien beide aandoeningen met uitstralingspijn te maken hebben. Bij uitstralingspijn is de plaats waar men de pijn voelt niet de plek waar de kern van het probleem zich bevindt. Zo is de pijn door toedoen van een hernia in de lage rug vaak te voelen in het been. De oorzaak van beide aandoeningen kan echter wezenlijk verschillend.

Oorzaken van hernia en ischias

Hernia

De kern van onze rug bestaat uit 24 botten, beter bekend als wervels. Tussen de wervels in bevinden zich de zogenaamde tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven bestaan uit een zachte kern met daaromheen een wat hardere rand en stellen ons door middel van schokabsorptie in staat om soepel te bewegen.

Door onder andere een slechte houding, zwaar werk, veel zitten of weinig sporten kan de hardere rand van de tussenwervelschijven beschadigd raken. Tijdens het absorberen van schokken wordt de druk in dat geval niet meer goed opgevangen waardoor de kern ter plekke van de beschadigingen uitpuilt. U kunt dit proces vergelijken met het uitpuilen van een binnenband door een versleten of beschadigde buitenband. Deze uitpuilingen zorgen op hun beurt voor druk op structuren in de directe omgeving, waaronder bijvoorbeeld de uittredende rug zenuwen. Dit fenomeen noemen we een hernia.

Ischias

Er wordt gesproken van ischias wanneer er druk wordt uitgeoefend op een van de zenuwen die van uw rug naar uw benen lopen, de zogenaamde ischias zenuw. Deze druk kan onder ander andere veroorzaakt worden door een hernia, maar kan daarnaast veroorzaakt worden door:

  • Spieren van de lage rug en het bekken
  • Lage rug gewrichten
  • Het bekken
  • Artrose
  • Zwangerschap

Indien de oorzaak de tussenwervelschijf is dan wordt ook daadwerkelijk gesproken van een hernia. In alle overige gevallen wordt gesproken van ischias.

Symptomen van hernia en ischias

Tegen de tijd dat men uitstralingspijn in bijvoorbeeld het been voelt zijn er meestal al geruime tijd rug- of bekkenklachten aanwezig. De pijn die men voelt kan constant aanwezig zijn, maar is vaker van stekende aard. De pijn verminderd meestal door het aannemen van een specifieke houding en wordt juist verergerd door bewegingen als niezen, hoesten en tillen. Zenuwpijn kan gepaard gaan met tintelingen, een verdoofd gevoel of krachtsverlies in het been.

Naast zenuwen kunnen ook spieren, gewrichten en bloedvaten voor uitstralingspijn in het been zorgen. Het hoeft dus niet altijd om een hernia of ischias te gaan. De chiropractor is dan ook opgeleid om vast te stellen wat de oorzaak van de pijn is en zal waar nodig verder onderzoek aanraden.

Onderzoek en behandeling bij Hernia

Is verder onderzoek nodig?

De diagnose hernia is zeer goed te stellen op basis van een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Over het algemeen is dan ook geen verder (beeld)onderzoek nodig. Indien dit toch het geval is dan is een hernia alleen vast te stellen door middel van een MRI-scan. Een hernia is namelijk niet zichtbaar op een röntgenfoto

Hernia operatie

Onderzoek heeft uitgewezen dat conservatieve behandelingen zoals chiropractie op de lange termijn net zo effectief zijn als het operatief verwijderen van een hernia. Door het bijkomende risico van de vorming van blijvend littekenweefsel na een operatie wordt er daarom tegenwoordig alleen in noodsituaties nog voor een operatie gekozen.

Behandeling van hernia

50% van alle hernia’s gaat gepaard met klachten en 95% hiervan verdwijnt spontaan binnen 1 tot 12 maanden!

De behandeling van een hernia bij de chiropractor is er op gericht om het herstel proces te bespoedigen. Door middel van lichte tractie wordt meer ruimte gecreëerd tussen de lage rugwervels waardoor de druk op de tussenwervelschijven afneemt. Bij Chiropro wordt hiervoor de flexie-distractie techniek gebruikt. Daarnaast wordt het gebied rondom de hernia intensief behandeld. Als de rest van het lichaam namelijk goed beweegt dan zal de aangedane plek sneller kunnen herstellen. Denk hierbij niet alleen aan de omliggende spieren, maar ook aan gewrichten zoals de heup en het bekken.

Oude hernia

Er zijn veel mensen die in het verleden een hernia hebben gehad met aansluitend een operatie. Ondanks het feit dat de betreffende tussenwervelschijf niet meer uitpuilt is deze nog wel steeds beschadigd. De schokdemping tussen de rugwervels is dus verminderd en daardoor blijft dit een zwakke plek in de lage rug. Om klachtenvrij te blijven is het belangrijk om uw rug extra aandacht te geven door middel van de juiste oefeningen en behandelingen, ook nadat de pijn verdwenen is.

Tips van de chiropractor

Genoeg rust!

Gedurende de dag vermindert het vloeistof aandeel in de zachte kern van de tussenwervelschijven en daarmee ook het vermogen om schokken te absorberen. Aan het einde van de dag is een mens gemiddeld dan ook één tot twee centimeter korter dan bij het opstaan. Zitten is de meest belastende activiteit voor onze tussenwervelschijven en zorgt voor de grootste afname van de hoeveelheid vloeistof. Voldoende beweging en genoeg nachtrust zorgen daarentegen voor een goed herstel van de tussenwervelschijven.