Motorische problemen

Helaas is dit niet altijd vanzelfsprekend. Leren rollen, kruipen, lopen, springen, rennen, huppelen en zwemmen kan dan voor een hoop frustratie zorgen. Door er al op jonge leeftijd voor te zorgen dat de spieren, gewrichten en zenuwen die alles aansturen goed functioneren kunnen veel van deze frustraties echter voorkomen worden. De chiropractor kan u hierbij helpen.

Symptomen van motorische problemen

Motorische problemen kunnen zich op vele verschillende manieren uiten. Regelmatig voorkomende voorbeelden zijn:

  • Frustratie
  • Voorkeurshouding of KISS hebben gehad
  • Afwijkende reactie op prikkels (niet of juist overdreven reageren)
  • Achterlopen in de ontwikkeling
  • Onhandigheid
  • Veelvuldig vallen
  • Niet buiten willen spelen
  • Ongewenst gedrag (agressief, druk, teruggetrokken, vermijdend)
  • Niet meekomen op zwem- of gymles
  • Rug-, nek- of hoofdpijn

Oorzaken van motorische problemen

Vaak is de onderliggende oorzaak van motorische problemen een opeenstapeling van factoren. Fysieke stress tijdens de zwangerschap en de bevalling, ongelukjes thuis, op straat en op school, (sport)blessures of te veel en vaak ook in een verkeerde houding zitten vormen de basis. Vervolgens wordt het zelfvertrouwen van uw kind vaak in toenemende mate aangetast en raakt uw kind gefrustreerd. Deze frustratie kan weer leiden tot ongewenst gedrag. Deze neerwaartse spiraal is over het algemeen lastig te doorbreken als er niets aan de oorzaken gedaan wordt.

Leren bewegen is een zeer complex proces waarbij een flink aantal dingen goed moeten functioneren om het te laten lukken. Via de zintuigen (oren, ogen en tastzin) komt er veel informatie uit de omgeving op uw kind af. Deze informatie moet goed verwerkt kunnen worden om te resulteren in een goede balans en een goed coördinatievermogen.

Als er gewrichten, spieren of zenuwen zijn die verkeerde informatie doorsturen of de informatie niet goed verwerken dan kan dit resulteren in problemen met de motoriek van uw kind.

Tips van de chiropractor

Jong geleerd is oud gedaan!

Te weinig beweging is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd! Het is dan ook aan te raden om uw kind al op jonge leeftijd regelmatig uit te dagen met motorische activiteiten. Er zijn talloze plekken waar u terecht kunt om inspiratie op te doen of hierin begeleid te worden. Zo kunt u in Lent bijvoorbeeld al meedoen aan peuter- en kleutergym of kinderyoga. Door uw kind al op jonge leeftijd een gezonde leefstijl aan te leren kunnen veel problemen op latere leeftijd voorkomen worden.