Astma en hyperventilatie

Een chiropractor is expert op het gebied van klachten die gerelateerd zijn aan het bewegingsstelsel. Astma, COPD en andere longaandoeningen kunnen helaas niet verholpen worden door een chiropractor. Wel kunnen de bijkomende klachten behandeld worden.

Oorzaak van klachten bij astma en hyperventilatie

Veel mensen met een longziekte hebben pijn aan de ribben, nek of bovenrug. Wie constant inspanning moet leveren om voldoende zuurstof binnen te krijgen, belast naast de primaire ademhalingsspier (het middenrif) ook de secundaire ademhalingsspieren extra. Deze spieren bevinden zich in de nek en raken op den duur overbelast. Dit kan zich uiten in de vorm van klachten in de nek en bovenrug, maar kan bijvoorbeeld ook spierspanningshoofdpijn veroorzaken.

Tip van de chiropractor

Veel mensen met ademhalingsklachten denken meer lucht te krijgen door in elkaar te duiken. Wist je dat die houding er juist voor zorgt dat het tegenovergestelde gebeurt? Door overbelasting en een slechte houding gaan borstwervels, ribben, nek en omliggende spieren vastzitten, waardoor goed ademhalen nóg lastiger is. De chiropractor masseert de gespannen spieren zoals bv. het middenrif en maakt de  borstwervels, nek en ribben los. Zo ontstaat er letterlijk meer ruimte om adem te halen.”

Tussen de behandelingen door kun je met oefeningen ook winst behalen. Een simpele oefening die iedereen thuis kan uitvoeren, is de volgende. Houd beide handen achter de rug en haak de vingers in elkaar. Strek de armen naar achteren en beneden uit en houd de borst naar voren. Kijk tijdens de oefening recht vooruit. Houd deze positie dertig seconden vast, laat los en herhaal. Door de oefening opent de borstkas waardoor er meer ruimte ontstaat om adem te halen.