Scoliose

Symptomen van scoliose

Symptomen die kunnen duiden op de aanwezigheid van een scoliose zijn onder andere:

  • Pijn in de rug
  • Spierknopen naast de wervelkolom
  • Beenlengte verschil
  • Hoogteverschil tussen linker- en de rechterschouder
  • Afstaande schouderbladen
  • Hoogteverschil tussen de randen van het bekken

Oorzaken van scoliose

Een scoliose is meestal een aangeboren afwijking. Dit betekend dat scoliose erfelijk is en dat het niet volledig te voorkomen is. Een scoliose op zich hoeft niet altijd gepaard te gaan met pijnklachten. Maar een slechte houding bijvoorbeeld kan er voor zorgen dat een scoliose pijnklachten gaat geven. Door middel van een tijdige diagnose gevolgd door een correcte behandeling en gericht houdings- en beweegadvies kunnen dergelijke pijnklachten voorkomen worden.

Een niet aangeboren scoliose ontstaat vaak rond het tiende levensjaar, de jaren waarin de meeste groei wordt doormaakt. Het is dan ook erg belangrijk dat kinderen gedurende hun groei regelmatig gecontroleerd worden. Dit is met name het geval als rugklachten in de familie vaker voorkomen.

In sommige gevallen kan een scoliose ontstaan door heftige spierkrampen en in zeer extreme gevallen door een breuk in een wervel. Dit laatste is echter zeer zeldzaam. De chiropractor zal altijd onderzoeken wat de onderliggende oorzaak van de scoliose is voordat er behandeld wordt zodat de kern van het probleem kan worden aangepakt.

Behandeling van scoliose door de chiropractor

De eerste stap is het behandelen van de aangedane spieren en gewrichten. Nadat de aanwezige spanning en de pijn verholpen zijn en de functie verbeterd is kan er begonnen worden met gerichte oefeningen.

Het is bij een scoliose erg belangrijk om actief bezig te zijn met houdingsoefeningen. Door goed rechtop te zitten, staan en lopen kunt u voorkomen dat de scoliose erger wordt.

Bij een scoliose treed er een disbalans op in de wervelkolom, dit kan niet alleen zorgen voor problemen in het aangedane gebied, maar ook voor problemen in aangrenzende gebieden. Door een scoliose in je bovenrug kunnen er bijvoorbeeld ook lage rugklachten ontstaan.

Tips van de chiropractor

Een scoliose is vaak aangeboren of ontstaat tijdens de groeifase. Het is daarom erg belangrijk om de wervelkolom van uw kind regelmatig te laten controleren. Zo kunnen eventuele problemen tijdig geconstateerd worden en pijnklachten voorkomen