Tips voor de Nijmeegse Vierdaagse

Voorbereiding

Ga goed voorbereid van huis! Houdt de weersvoorspelling in de gaten en zorg voor gepaste kleding. Neem altijd een paar droge sokken mee, want ook bij mooi weer worden uw voeten vochtig tijdens het lopen. Druivensuiker is erg handig voor een dosis snelle energie als u zich even wat flauw voelt. Het kan zijn dat u ondanks een goede voorbereiding toch medische hulp nodig heeft tijdens de Vierdaagse. Elke dag kunt u gebruik maken van een tweetal verzorgingsposten die langs de route worden ingericht. Mocht u medicijnen gebruiken of medische bijzonderheden hebben dan is het verstandig om een medisch paspoort bij u te dragen.

Drink genoeg water

Volgens de weersvoorspellingen kunnen we tijdens de 98ste Vierdaagse tropische omstandigheden verwachten. Het is dan ook extra belangrijk om tijdens het lopen regelmatig te drinken om uw vochtgehalte op peil te houden. De organisatie biedt alleen langs de tweede helft van het parcours water aan, dus het is verstandig om zelf voldoende water mee te nemen voor het eerste stuk. De benodigde hoeveelheid water verschilt per wandelaar, maar gemiddeld drinkt een wandelaar 2,6 tot 3,5 liter tijdens het lopen. Als u bijvoorbeeld veel zweet dan zult u meer moeten drinken. Dorst hebben is het signaal waarmee uw lichaam aangeeft dat u te weinig gedronken heeft. Het kan lonen om uzelf voor en na het lopen te wegen. Indien u gedurende de dag bent afgevallen dan heeft u zeer waarschijnlijk niet genoeg gedronken. Eén kilo gewichtsverlies komt overeen met één liter water. Naast het drinken van voldoende water is het ook van belang om genoeg zout en suiker binnen te krijgen.

Herstel

De Vierdaagse is een uitputtingsslag en bijna niemand komt geheel ongeschonden uit de strijd. Luister goed naar uw lichaam en vraag bij twijfel een expert om advies. Het kan zijn dat u te maken krijgt met zwelling van uw voeten, enkels of knieën. Zwelling is een natuurlijk beschermingsmechanisme van uw lichaam, waarbij vocht wordt geproduceerd door beschadigd weefsel. De pijn die vaak met een zwelling gepaard gaat is het waarschuwingssignaal van uw lichaam om aan te geven dat u het rustig aan moet doen. Om een zwelling te verminderen kunt u het beste het woord RADIJS onthouden. RADIJS staat voor: Rust, Altijd hoog leggen, Druk en IJS.

Geniet

Er staan tijdens de Vierdaagse altijd ontelbaar veel mensen langs de kant staan. Laat je door hen naar die finish juichen en vergeet vooral niet om af en toe te genieten van de geweldige sfeer en het bij tijd en wijlen prachtige uitzicht! Er bestaat namelijk geen betere pijnstiller dan het gelukshormoon!

Veel succes tijdens de 98ste Nijmeegse Vierdaagse!