Sterke botten

Dit heerlijke weer is erg goed voor onze botten. Dankzij de zon maakt ons lichaam vitamine D aan waardoor calcium opgenomen wordt uit ons bloed in onze botten.

Vitamine D is een van de weinige vitamine die ons lichaam zelf kan maken. Zonlicht zorgt ervoor dat de huid vitamine D kan aanmaken. Het lichaam heeft Vitamine D nodig voor stevige botten. Het zorgt er namelijk voor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in botten tijdens de groei.

Na de groei is vitamine D nodig om botontkalking (osteoporose) zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Daarom is het belangrijk om elke dag minimaal 15 minuten met gezicht en handen ontbloot in de zon te komen.

Beweging is belangrijk omdat de botten onder invloed van druk en trekkrachten worden gemodelleerd. Dit gebeurd door middel van opbouw en afbraak van het botweefsel. Als we onze botten genoeg laten bewegen maakt ons lichaam onze botten automatisch sterker. Wat hebben we toch een prachtig slim lichaam hè!

Mensen met een donkere huid, boven de 50 jaar oud, zwangere en kinderen van 0 tot 3 jaar oud zijn gebaat bij het nemen van een vitamine D supplement.

Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling, zoals in het immuun(afweer)systeem en houd onze spieren en zenuwen gezond.

Dus geniet van de dit prachtige zonnige Pinksterweekend en geef je lichaam weer een boost aan vitamine D.