Tips voor de Nijmeegse Vierdaagse

RICE is een ezelsbruggetje dat je helpt bij herstel na zware inspanning of bij een lichte blessure: rust, ijs, compressie en elevatie. Een advies dat ook goed van pas komt tijdens de Nijmeegse Vierdaagse .

Rust

Zorg voor genoeg rust!
Vanwege de vroege starttijden is het belangrijk om op tijd naar bed te gaan. Probeer van tevoren je ritme al te verleggen door op de dagen voor de Vierdaagse ook lekker op tijd naar bed te gaan. Kunt je niet slapen? Geen nood, ook rusten helpt. Naast voldoende slaap is het ook belangrijk dat u bij thuiskomst even lekker met de voetjes omhoog gaat zitten!

IJs

Een ijsbad is wellicht wat veel van het goede, maar een koud voetenbad of een koude douche direct na de intensieve inspanning helpt actief bij het herstel van je spieren. 10 tot 20 minuten is al genoeg om er voor te zorgen dat je er de volgende dag weer fris tegenaan kunt.

Heeft u last van zwelling of heeft u tijdens het lopen een blessure opgelopen, ijs helpt de zwelling te onderdrukken en bevordert het herstel. Zorg wel altijd voor een theedoek of iets vergelijkbaars om het ijs heen, zodat u uw huid niet beschadigd wordt door de kou. Elk uur 15 minuten koelen kan ontzettend helpen.

Compressie

We zien ze steeds meer de compressie sokken. Deze sokken kunnen helpen om spierpijn en verzuring te voorkomen. Het advies is om ze niet alleen tijdens, maar ook na het lopen te dragen. U kunt voor deze sokken bijvoorbeeld terecht bij Loperscompany.

Heeft u tijdens het lopen onverhoopt toch een blessure opgelopen? Bij bijvoorbeeld een enkel verzwikking is het dan erg belangrijk om uw enkel in te laten tapen en zo zwelling tegen te gaan. Laat dit tapen over aan een professional, het zit namelijk al snel te strak!

Elevatie

Leg uw benen zoveel mogelijk omhoog tijdens het rusten. Ook ’s nachts kunt u een kussen onder uw benen leggen zodat ze ietwat omhoog liggen. Dit voorkomt zwelling en versnelt het herstel.

Ook tijdens de rustpauzes is het goed om even lekker in het gras te gaan liggen en de benen omhoog te houden. Dit bevordert de afvoer van afvalstoffen.

Toch last van blessures? Lees meer over lopersblessures in onze blog.