Sta op voor uw rug!

Wist u dat we per dag gemiddeld 221 keer op onze telefoon kijken, dat we gemiddeld zo’n 8 uur per dag zitten, dat pubers gemiddeld meer dan 16 uur per week (buiten schooltijd) achter een beeldscherm spenderen?

De gevolgen

Doordat we minder bewegen en meer stilzitten verslechtert de motorisch ontwikkeling en algehele fitheid van onze populatie met allerlei gezondheidsproblemen tot gevolg. Rug- en nekpijn is op dit moment de op een na grootste oorzaak van Gevolgen van te veel zitten in een slechte houdingsziekteverzuim, maar als we zo doorgaan dan wordt rug- en nekpijn vanzelf een keer lijstaanvoerder.

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en niet om stil te zitten, zeker niet in een slechte houding achter bijvoorbeeld een computer of een tablet. Het is bewezen dat meer dan twee uur beeldschermtijd per dag kan leiden tot motorische problemen, slaapgebrek, depressie en angststoornissen. Ook hoofdpijn, niet scherp kunnen zien en vermoeide of branderige ogen kunnen het gevolg zijn van het aantal uren dat we per dag achter een beeldscherm spenderen.

Het advies

Jong gedaan is oud geleerd! Als volwassenen moeten we het goede voorbeeld geven aan onze kinderen. Natuurlijk kunnen we niet meer terug naar de tijd dat we niets met computers te maken hadden, maar het is de hoogste tijd om onze ‘digitale-zit-cultuur’ flink aan banden te leggen.

Kinderen onder de twee jaar zouden niet blootgesteld moeten worden aan schermtijd. De prikkels die ze hiervan krijgen zijn groter dan we denken. Daarbij leren kinderen juist door te bewegen. Met vallen en opstaan ontdekken ze de wereld. Het is dus ontzettend belangrijk dat uw kind veel plezier heeft in het bewegen en daar constant in wordt uitgedaagd.

Tieners hebben vaak een vreselijk slechte houding en zitten het liefst de hele dag met hun telefoon onderuitgezakt op de bank. Als ouder is het ontzettend moeilijk om hier enige invloed op uit te oefenen, maar met een paar simpele regels kunt u al een heel eind komen. Laat uw kind buiten schooltijd niet meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm doorbrengen. Geef ze geen TV of tablet op hun slaapkamer Beeldschermtijd voor kinderen beperk de tijd die ze op hun smartphone bezig zijn. Het laatste uur voordat het bedtijd is kan schermtijd het best helemaal vermeden worden.

Voor uzelf als volwassene is het raadzaam om niet meer dan 4 uur per dag te zitten, minimaal 30 minuten per dag intensief te bewegen in de vorm van sporten, fietsen of wandelen en niet langer dan 30 minuten achter elkaar te zitten zonder pauze. Deze pauze hoeft niet lang te zijn, iets te drinken halen of bijvoorbeeld staand telefoneren of overleggen met een collega zijn al voldoende. Zo kunt u aandoeningen als hoofd-, nek- en rugpijn veelal voorkomen. Zoals gezegd is ons lichaam gemaakt om te bewegen en niet om te zitten. Probeer het lichaam te geven wat het nodig heeft.

Maak tijd om in beweging te komen

Heeft u vaak het idee dat u gewoonweg geen tijd heeft om te bewegen? 221 keer op de telefoon kijken, 150 minuten TV kijken, 56 minuten op Facebook uw vrienden stalken en 5 uur achter de computer zitten… dat kan vast wel wat minder. Ruil een uurtje schermtijd in voor een uurtje bewegen. U lichaam zal u er dankbaar voor zijn!