Terug naar de schoolbanken

Bij Chiropro zijn we onder andere gespecialiseerd in het behandelen van baby’s, kinderen en zwangere vrouwen. Om deze groep nog beter van dienst te kunnen zijn ga ik in oktober beginnen met een masters in pediatrie (kinderchiropractie) voor gevorderden. Deze opleiding voor gevorderden wordt, net als de masters in pediatrie die ik in het kader van mijn opleiding tot chiropractor heb gevolgd, verzorgd door het AECC in Bournemouth.

Mijn interesse in pediatrie begon tijdens mijn opleiding tot chiropractor. Ik leerde dat het lichaam van een kind niet simpelweg gezien kan worden als een kleinere versie van het volwassen lichaam. Zowel de snelle groei als de snelle ontwikkeling van een kind kunnen zorgen voor veel fysieke stress en dit uit zich bij kinderen anders dan bij volwassenen. Zo kan een baby bijvoorbeeld meer huilen, minder goed slapen of een voorkeurshouding hebben. De behandeling van baby’s en kinderen wordt dan ook aangepast aan de leeftijd. Hoe jonger het kind, hoe minder druk er nodig is om gewrichten beter te laten bewegen. Bij een baby is de benodigde druk bijvoorbeeld maar 50 gram, niet meer dan de druk die je op je oogbol kan verdragen.

Tijdens mijn opleiding tot chiropractor aan het AECC heb ik me dan ook gespecialiseerd in het behandelen van baby’s, kinderen en zwangere vrouwen. Daarnaast heb ik mijn scriptie over dit onderwerp geschreven, heb ik de nodige bij- en nascholing op dit gebied gevolgd en heb ik tijdens mijn opleiding gewerkt in een borstvoedingskliniek. In deze kliniek werkte ik als aankomend chiropractor samen met verloskundigen in opleiding om moeders te ondersteunen bij het geven van borstvoeding.

Nu ik inmiddels alweer meer dan twee jaar deel uitmaak van team Chiropro en gesetteld ben in Nijmegen, is het tijd voor een nieuwe uitdaging! Mijn interesse in pediatrie is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid en de masters in pediatrie voor gevorderden is voor mij dan ook de perfecte invulling hiervan. Ik kijk er naar uit om nieuwe technieken te leren en mijn wetenschappelijke kennis te vergroten.

Vanaf oktober zal ik drie jaar lang een aantal weekenden per jaar naar het AECC University College in Bournemouth afreizen en tussendoor de benodigde zelfstudie (600 uur per jaar) verrichten. Gelukkig is het gehalte zelfstudie hoog, zodat ik tijdens deze opleiding gewoon kan blijven werken bij Chiropro.

Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn onder andere: baby’s, kinderen, groei, ontwikkeling, (borst)voeding en beweging. Geleerd wordt ook om continue de relevante wetenschappelijke literatuur paraat te hebben, de kwaliteit van pediatrie te waarborgen en zelf artikelen te schrijven en publiceren over bijvoorbeeld de effectiviteit van chiropractie bij baby’s en kinderen. Het is mijn intentie om tijdens en na de opleiding de vergaarde kennis zo veel mogelijk te delen met andere professionals, zodat zij weten wat wij kunnen betekenen in het kader van de zorg voor pediatrische patiënten en zo de samenwerking tussen de verschillende professionals te bevorderen.

Ik heb heel veel zin om te beginnen aan deze nieuwe uitdaging en kijk uit naar wat me de aankomende jaren te wachten staat!