Dry needling: Wat is het en wat kan het voor u betekenen?

Maar wat is dry needling nou eigenlijk?

De naam zegt het eigenlijk al: prikken met droge naaldjes. Met behulp van hele dunne naaldjes, 0,25 tot 0,30 mm dik om precies te zijn, kunnen gespannen spieren behandeld worden. Door het aanraken van een pijnpunt in een verkrampte spier (myofascial triggerpoint) met een naaldje, spant de spier zich kort aan om zich vervolgens weer te ontspannen. Hierdoor vermindert of verdwijnt de pijn in de spier en verbetert de spierfunctie, wat weer een gunstig effect heeft op het algehele herstel. Deze techniek wordt vaak ten onrechte verward met acupunctuur, waarbij meridianen centraal staan.

 

Welke klachten

De meest voorkomende klachten bestaan uit gespannen of verkrampte spieren. Deze kunnen pijnlijk aanvoelen en pijn veroorzaken in de aanliggende gebieden, met als gevolg klachten als hoofdpijn, rugpijn en schouderklachten.

Veiligheid

Nou horen wij u denken: “Naalden… daar zitten vast risico’s aan verbonden?” Net als aan de meeste alledaagse handelingen zijn er ook aan deze behandeling risico’s verbonden. Tijdens de opleiding wordt echter veel aandacht besteed aan het beperken van deze risico’s. Veel voorkomende reacties op een behandeling zijn een beurs gevoel of een kleine blauwe plek als er een bloedvat geraakt wordt. Voor aanvang van de behandeling zullen wij u altijd informeren over de risico’s via het contra indicatie formulier van onze beroepsvereniging.

Dry needling als vervanging of toevoeging?

Als wij van mening zijn dat u gebaat bent bij het opnemen van de ‘dry needling’ techniek in uw behandeltraject dan zullen we dat met u bespreken. Deze techniek zullen wij gebruiken als aanvulling op de methoden die wij altijd al gebruikten. Spieren zijn echter zelden de enige oorzaak van uw klachten en ‘dry needling’ is in onze ogen dan ook een toevoeging op en zeker geen vervanging van de conventionele technieken.

Tijdens de cursus is het gehele lichaam besproken, van rug en nek tot benen, armen, voeten en gezicht om duidelijk te maken dat ‘dry needling’ breed toepasbaar is. Tijdens de cursus is veel aandacht besteed aan de praktische toepassing van deze techniek, dus we hebben zelf de effecten mogen ervaren.

De naaldjes zijn inmiddels op voorraad, dus we zijn klaar om te prikken. Wilt u een afspraak maken voor ‘dry needling’ of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.