Gezond de feestdagen door!

Het ultieme seizoen van de acute lage rugpijn (spit)

Terwijl we ons in allerlei bochten wringen om de dozen vol met kerstversiering weer van zolder te halen en de veel te grote kerstboom op te tuigen, vergeten we vaak dat het belangrijk is om de juiste lichamelijke houding aan te nemen. Met behulp van onderstaande tips kunt u voorkomen dat u met een pijnlijke rug de kerst in gaat.

 • Til niet te veel in één keer! Loop liever een paar keer, dan krijgt u ook meteen wat extra beweging… twee vliegen in een klap.
 • Vraag om hulp als iets te zwaar of niet goed hanteerbaar is.
 • Wissel uw activiteiten elke 15 minuten af, ook met rust.
 • Til altijd dicht bij uw lichaam! Zorg dat u recht voor een doos, de kerstboom of het gigantische cadeau staat en ga bij het tillen door uw knieën!
 • Luister vooral goed naar uw lichaam!

Gezonde botten dankzij zonlicht

Tijdens deze donkere dagen neemt de hoeveelheid zonlicht en daarmee ultraviolette straling sterk af. Ons lichaam heeft echter een minimale hoeveelheid zonlicht nodig om vitamine D aan te kunnen maken. Vitamine D is nodig om calcium op te kunnen nemen in onze botten en zo de botten sterk en gezond te houden. Om het gebrek aan zonlicht te compenseren is het aan te bevelen om een goede dosis vitamine D te slikken. Koop bij voorkeur een kwalitatief hoogwaardig supplement waar minimaal 10 microgram, maar het liefst 25 microgram, vitamine D in zit.

Zorg voor genoeg frisse lucht

Tijdens deze koude donkere dagen blijven we vaak het liefst lekker binnen. Maar juist nu is het ontzettend gezond om de warmte toch even te verlaten en naar buiten te gaan! We voelen ons door de korte donkere dagen namelijk vaak minder energiek en door te zorgen voor voldoende beweging in de buitenlucht kunnen we onze energie huishouding een boost geven. Niet alleen het bewegen zelf maar ook de afwisseling van koud en warm zijn ontzettend goed voor je bloedsomloop. Met behulp van onderstaande tips is het een stuk makkelijker om er toch even uit te gaan.

 • Muts en handschoenen zorgen ervoor dat je zo min mogelijk warmte verliest.
 • Trek sportkleren aan zodra je uit je werk thuis komt voordat je even lekker op de bank gaat zitten.
 • Een sportmaatje motiveert, het is gezellig en afspraak is afspraak.
 • Trakteer jezelf eens op warme, waterdichte en reflecterende (sport)kleding.

Vergeet niet dat we het hier niet over topsport hebben. Ook een stevige (bos)wandeling zorgt voor voldoende beweging en frisse lucht!

Geniet met mate

In het dagelijks leven worden we zo’n 200 keer per dag blootgesteld aan een verleiding tot ongezond eten. Aangezien alle gezelligheid tijdens de feestdagen vaak gepaard gaat met een overvloed aan lekkernijen is de verleiding om ongezond te eten dan natuurlijk nog vele malen groter! Gebruik de feestdagen niet als een een vrijbrief om even helemaal niet te letten op wat je eet en drinkt, want je betaalt de rekening uiteindelijk zelf! Begin dus al tijdens de kerst met je goede voornemens en geniet met mate. Met behulp van onderstaande tips is het makkelijker dan u denkt.

 • Schenk de wijnglazen net wat minder vol.
 • Ontbijt rustig en uitgebreid, dan heb je minder behoefte aan lunch en ongezonde snacks tussendoor.
 • Stel jezelf , je vrienden en je familie de uitdaging om een gezonde en toch lekker kerstdiner op tafel te zetten.
 • Vis is een goede en gezonde vervanger van vlees.
 • Groenten en fruit mag je net zoveel eten als je wilt, maar doe rustig aan met koolhydraten en vetten.