Lopen, het beste medicijn!

Het alledaagse leven van tegenwoordig staat onze natuurlijke drang om te lopen vaak flink in de weg. Ons leven bestaat vaak al vanaf jonge leeftijd vooral uit zitten en stilstaan. Zitten in de kinderstoel en het schoolbankje, aan de eettafel, het bureau en de vergadertafel, op de bank en staan in liften en op roltrappen en lopende banden op bijvoorbeeld het vliegveld. Wat doet dit met ons lopers instinct?

Lopen is belangrijk

Lopen heeft een aantoonbaar positief effect op onze gezondheid. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten en daarmee natuurlijk het risico op vroegtijdig overlijden. Maar lopen is ook goed voor de sterkte van uw botten, de gezondheid van uw wervelkolom en uw algehele lichamelijke conditie. Ook mentaal heeft lopen zo zijn voordelen. U heeft minder kans op dementie, krijg er een beter humeur van en meer energie.

Iedereen kan lopen

Nog niet overtuigd van het nut van lopen? Dan is er nog meer goed nieuws. Iedereen kan lopen en heeft er geen dure lidmaatschappen en instructeurs voor nodig waar u maanden aan vast zit. Lopen kan op elk gewenst moment, zelfs in de lunchpauze of tussen twee vergaderingen door. Gewoon opstaan en gaan met die banaan! Veel makkelijker wordt het niet om een positieve bijdrage aan uw gezondheid te leveren.

Geniet van het lopen

Zorg voor een goede rechte houding, dus kijk niet naar de grond maar voor u uit en geniet vooral ook van het uitzicht. Zet actieve stappen met ontspannen heupen en laat uw armen lekker voor uw lichaam langs. Adem lekker door naar uw buik om veel frisse lucht binnen te krijgen. Goede en comfortabele schoenen en kleding maken de wandeling leuker, maar verder heeft u niets nodig.

Geen tijd is een slecht excuus

Onderzoek heeft aangetoond dat 3 tot 5 keer per week 30 minuten lopen al voldoende is om van alle gezondheidsvoordelen te profiteren. Ook alledaagse bezigheden als tuinieren, fietsen, zwemmen, golven, joggen en dansen dragen bij! Het maakt niet uit wat u doet zolang u maar beweegt!

Zelfs Einstein snapte het al: ‘’Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving’’.

Lees hier 10 tips om u in beweging te helpen!