Goede voornemens!

Stilstaan

Zelden hoor ik van iemand het goede voornemen om eens wat meer stil te staan bij dingen en eens even helemaal niets te doen. Terwijl juist dit stilstaan, zonder dat het veel moeite kost, een hele positieve bijdrage kan leveren aan ons levensgenot en het kunnen genieten van alles wat we gedaan hebben, bereikt hebben en bezitten.

Veel mensen denken bij stilstaan aan alles wat wellicht beter had gekund of wat voorkomen had kunnen worden. Denk echter ook eens aan alles wat daar tegenover staat. Alles waar u trots op bent, alles waar u van heeft genoten het afgelopen jaar, alle geluksmomenten en alle bijzondere mensen die u om zich heen heeft verzameld.

Positieve gedachten

Er wordt weleens gezegd dat je met de juiste focus hetgeen kunt bereiken waar je je op focust. Als je bijvoorbeeld maar lang genoeg denkt dat je ziek bent, dan word je uiteindelijk ook echt ziek. Maar in positieve zin betekent dit dus ook dat je met een positieve focus je eigen geluk kunt beïnvloeden.

Mijn goed voornemen

Zelf werd ik het afgelopen jaar vooral gelukkig van de tijd die ik met mijn gezin mocht doorbrengen, de keren dat ik op vakantie ging, de lieve patiënten en collega’s waar ik dagelijks mee werk bij Chiropro en alle mooie momenten die ik met vrienden mocht beleven.

Mijn goede voornemen is dan ook om me te focussen op alle positieve dingen in mijn dagelijkse leven en nog bewuster stil te staan bij alle moois waar ik regelmatig van mag genieten.

Oude gewoontes doorbreken

Heeft u toch het goede voornemen om een oude gewoonte te doorbreken? Deze tips kunnen u helpen:

  • Zorg voor een goede motivatie en motiveer hierbij vooral jezelf, want gewoontes verander je alleen voor jezelf en voor niemand anders.
  • Identificeer het onderliggend probleem en pak dit indien nodig aan. Hulp vragen van anderen is hierbij geen schande.
  • Ben lief voor jezelf! Lukt het een dag niet, pak het de volgende dag weer op. Elke dag dat het u wel lukt is er één meer dan het voorheen.

Wat kun je verwachten als je gewoontes gaat veranderen?

Volgens Hal Elrod (schrijver van de bestseller Miracle Morning) doorloop je tijdens het veranderen van een gewoonte drie fases.

  1. Unbearable (ondragelijk): tijdens de eerste 10 dagen voelt het als een onmogelijk opdracht. “Ik haat dit, dit kan ik niet en dit wil ik niet”, zullen gedachten zijn die vaak door uw hoofd gaan. Dit is verklaarbaar, want mensen zijn gewoontedieren en die gewoontes zitten vast in elke vezel van ons lichaam.
  2. Uncomfortable (onprettig): tijdens de daaropvolgende 10 dagen begint u enigszins te wennen. De diepgewortelde haatgevoelens zijn verdwenen en sporadisch komt er een sprankje voorbij van hetgeen waarom u de verandering ingezet hebt. De vezels van uw lichaam beginnen in beweging te komen en enigszins te wennen aan de verandering al is het nog niet echt plezierig te noemen.
  3. Unstopable (niet meer te stoppen): tijdens de laatste 10 dagen voelt u een opvallende verschuiving. Uw lichaam begint gewend te raken aan de nieuwe gewoonte en identificeert zichzelf ermee. De gewoonte verovert een nieuwe plek in uw lichaam. Nu zeg je tegen jezelf: ”Dit is geweldig, hoe heb ik dit ooit anders kunnen doen.”
    Ben vooral niet te streng voor jezelf. Gezond leven zit hem in simpele dingen als goed slapen, diep ademen en genieten van de kleine dingen in het leven!