Kom in beweging, op de juiste manier!

De rug is gemaakt om te bewegen, maar dan wel op de juiste manier. Een aantal tips die je hierbij kunnen helpen:

Zwaar tillen? Houd de last dicht zo dicht mogelijk bij de borst.

Naar voren toe buigen met gekromde rug is de grootste veroorzaker van rugklachten. Probeer je rug te ontzien door zo veel mogelijk je heupen en knieën te gebruiken.

Iets van de grond rapen? Maak bij voorkeur een squat beweging met een rechte rug of kniel op één knie, zelfs bij lichte voorwerpen.

Opstaan van een stoel lijkt net zo vanzelfsprekend als ademen. Maar vaak gebruiken we onze handen om af te zetten op een tafel. Schuif liever naar het puntje van de stoel en gebruik de beenspieren de beenspieren om op te staan met de voeten onder het puntje van de stoel.

Niemand doet graag de afwas. Maar nog erger is het om er rugklachten van te krijgen. Voorkom dit door te buigen vanuit de heupen. Breng je borst wat naar voren en houd je rug recht.

Zit je ook altijd onderuitgezakt tijdens het autorijden? Een hulpmiddel om rechtop te blijven zitten en je rug te sparen is een stevig opgerolde handdoek in de holling van de onderrug.

Tillen is slecht voor de rug, maar we ontkomen er vaak niet aan. Til zo min mogelijk in het eerste uur na het opstaan of direct nadat je langer dan 40 minuten gezeten hebt.