Bovenrugpijn 

Doordat we tegenwoordig steeds meer tijd zittend, vaak in slechte houdingen, doorbrengen en minder in beweging zijn komen pijnklachten in de bovenrug steeds meer voor. Door een slechte houding achter ons bureau of in de auto kunnen spieren en gewrichten hier gaan verkrampen. Ook overbasting door het vaak herhalen van eenzelfde beweging zoals we doen bij schoonmaken, sporten of muizen kan een onderliggende oorzaak van bovenrugpijn zijn. Bovenrugpijn kan uiteindelijk zorgen voor hoofdpijnklachten of uitstralingspijnen naar de armen. Verschillende aandoeningen gerelateerd aan bovenrugpijn worden verder besproken in het menu aan uw linker zijde: 

 

  • Schouderklachten
  • Artrose en slijtage
  • Sportblessures
  • RSI- / CANS-klachten
  • Scoliose
  • Astma / hyperventilatie

Oorzaken van bovenrugpijn

De meeste voorkomende oorzaak van pijn in de bovenrug is een slechte lichamelijke houding. Dit kan bijvoorbeeld uw zithouding zijn of uw houding tijdens het lopen. Bij tieners kan de slechte houding veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het dragen van een erg zware schooltas of zelfs onzekerheid. Andere mogelijke oorzaken zijn een scoliose, weinig lichaamsbeweging, een grote boezem, slijtage en artrose in de nek of het schouder gewricht en astma of hyperventilatie. 

Symptomen van bovenrugpijn

Bovenrugpijn komt voor in de meest uiteenlopende varianten. Tijdens het eerste bezoek stellen we uitgebreid vragen om een goed beeld te krijgen van de pijn die u ervaart, de locatie(s) van de pijn en welke bewegingen de pijn verminderen of juist verergeren. Mensen ervaren vaak een branderige en zeurende pijn tussen de schouderbladen of te plaatse van de overgang van nek naar bovenrug. Deze pijn kan al dan niet uitstralen naar de (boven)armen in de vorm van zenuwpijn, tintelingen of doofheid. 

Tips van de chiropractor

Kijk op www.mijnoefening.nl voor advies met betrekking tot uw houding. Zit u bijvoorbeeld in de juiste houding achter uw bureau?